Carp Fishing

Karpfisket 2014

Vilket år jag har haft, detta är bortom alla förväntningar. Jag har sen 4 år tillbaka haft bättre och bättre fiske för varje år som gått. Jag har flera gånger tivlat på mina beten då många andra i Stockholm kör med SBM beten. Men i förlängningen har det visat sig att mina beten är det minsann inget fel på. Detta känns så skönt då jag inte har några andra tvivel som på riggar, placering och övrig fiskestrategi.

Jag har under säsongen kört allt som oftast endast ”overnighters” dvs en natts fiske där jag bryter vid ca 10-11 på förmiddagen. Med detta täcker jag in de två bästa huggperioderna, den tidigt på morgonen vid kl 03-06 och den senare på morgonen vid 07-10. Totalt har nog kört ca 30 dagar med fiskkontakt i stort sett varje gång

Jag har inte exakt räkning men har fångat circus 20-talet karpar under säsongen och mitt fiske har mestadels skett i Stockholm samt Hallstahammar. Jag har ett gäng över 10 sträcket vilket känns kanon och med en topp på 16,1 kg.

Planen för 2015 blir att förlägga mer fiske i Skåne samt köra seriöst i en ny sjö i Sthlm.

Sommarkarp

Har under sommare kört 7-8 pass efter karp och det har endast varit nattpass i en och samma sjö. Jag har satsat på en plats och tappade en på första passet sedan har det varit dött. Det har kommit upp fisk för andra i sjön löpande så dom finns där. Sutaren börjar verkligen ta plats i sjön då det numera är standard med 5-6 st sutare på en natt, de har flera gånger tagit på nersläpp! Jag har några gånger krokat dem med spöt i handen då jag alltid väntar nån minut efter att jag kastat ut för de kommer direkt! De börjar blir riktigt stora, jag får ofta sutare på typ kring 3 kilo och de är grymt starka även på kaprspöna. Så man kan tänkta sig hur kul det skulle vara att drilla dem på specialistspön.

Så äntligen i natt lossnade det då jag fick napp vid kl 03 och det var den starkaste karpen jag drillat. Den gick fast i näckrosorna flera gånger men till slut kunde jag håva den. Vikten ca 10,5 kg.

Första karpen upp

Körde ett nattpass i helgen och tanken var att Martin skulle få ta sin första karp. Efter endast 20 min efter att vi gått och lagt oss vid midnatt drog det på en riktig screamer. Jag var ute på ett kick men fick vänta på Martin medan karpen drog ut lina, något frustrerande. Det blev en kort men intensiv kamp och jag kunde senare håva en fin fjällis på 8,8 kg. Karpen tog på CC Moore Live och Martin fick givetvis drilla på mitt bästa kit Free Spirit Hi s 3lb spön med Shimano XTA Medium baitrunner. En blivande karpfiskare måntro?

Big Fish

Körde i natt ett karppass ganska precis en vecka efter att jag fått en i samma sjö. Skönt att vara tillbaka och nu var jag taggad till max för en större fisk. Vid 04 får jag napp och efter en odramatisk fight väger jag en spegel på drygt 8 kg, kul med en till fisk i denna sjö. Det kändes helt otroligt och jag var mer än nöjd med att överhuvudtaget fått två fiskar på två pass i en så pass trög sjö.

Är vaken ett tag till men somnar in och vaknar vid 8-tiden av att det nappar igen, och tur var väl det då jag hade glömt att ställa klockan. Jag känner direkt att detta är en riktigt stor fisk. Den är stark och jag nästan skakar av rädsla att tappa den när jag får se den för första gången. Jag försöker ha skapligt tryck på den utan att ta den för hårt och slita kroken ur munnen. Efter en evighet lyckas jag få in den i håven som trots sina 46 tum kändes liten. Jag konstaterar snabbt jag gjort det, jag har fångat en av de största i sjön!

En snabb vägning, 16,2 Kg!!!

Vilken lycka, snack om flyt jag har nu. Känns samtidigt som jag förtjänar detta då förra året var uselt samt att jag i över 10 års tid lagt åtskilliga nätter i denna sjö med få fångade karpar.

Flow

Körde ett till karppass i veckan, denna gång i en ny sjö. Eftersom jag haft sådant flyt tänkte jag att det kan vara läge att prova en annan sjö som är lite svårare. Fick ut alla spöna vid 23 och vid 02 drar det på men jag misstänkte sutare då det inte blev en klockren screamer. När jag tar upp spöt känns det inte stort heller och fisken simmar mot mig hela tiden tills jag har endast några meter lina. Plötsligt vaknar den till och det står klart att det är en karp, men kanske inte så stor. Efter några minuters fight vid håvkanten kan jag äntligen lyfta in en karp från en sjö som ofta kräver många nätter innan man får belöning. Det blev en spegelkarp på dryga fem, verkligen en liten karp i denna sjö men jag är tacksam för att bara få fånga en.