Harr

Flugfiske Mellanljusnan

Var uppe i Järvsö  för någon vecka sedan och passade då på att köra ett flugpass i mina hemmavatten i Mellanljusnan kring Färila. Det är helt otrolig natur som känns relativt orörd i dessa dagar då det känns som inte det är lika högt fisketryck i älven. Det är helt folktomt och jag såg inte en människa eller bil och då var jag vid köströmmen hela vägen ner till långstrand, Håvrahällarna osv. Som vanligt är det lite fisk och de flesta harrarna är av mindre storlek vilket känns alltid lika konstigt med tanke på de fina strömmarna. Körde på 7-8 timmar och hade en härlig nostalgikänsla i alla fall. Körde med mitt Loop Cross S1 9ft #6, Opti Dryfly och en Rio Grand #6 vilket är en helt underbar kombination.

Fjällfiske

Äntligen dags för riktigt flugfiske efter harr och öring. Uppe i Tännäsområdet finns många bra vatten med åar som Tännån, Ljusnan, och Mittån samt många sjöar. Då det är något tidigt på säsongen brukar sjöarna ge bättre fiske men vi vill hellre köra strömsfiske, vilket kan vara en chansning. Det visade sig vara extremt högt vatten samt kallt så inga kläckningar i farten. Med dessa förutsättningar var det stört omöjligt att få någon fisk i strömmarna. Efter två dagar gav jag upp och började på hemresan men valde att prova längre ner i Ljusnan för att se om det var mer fart där.

Hittade en fin liten ström som kokade av harr. Plockade under någon timme fisk i varje kast men det var ingen harr av storlek. Åkte vidare och provade nytt ställe, här var det betydligt bättre storlek. Tog under några timmar ett 20-tal harrar med flera kring 5-6 hg, inga jättar men kul fiske. Fick även några bonusöringar.