Sea Trout

Emån 2

Fick möjlighet att åka till Emån ytterligare en gång för två dagars fiske. Vattennivån hade gått ner ytterligare till ca 25 kubik och vattentemperaturen var nu ca 11 grader så det var lite på sluttampen. Det var väldigt segt fiske och jag lyckades till slut få en blänkare på runt två kilo som kämpade som en galning. I övrigt kom det endast upp 1-2 öringar per dag så det verkar vara otroligt lite fisk i ån. Jag hade två sköna dagar med god mat och gott sällskap i alla fall.

Bild 1

Kanonstart i Älvkarleby

Har kört flera pass i Älvkarleby sedan premiären 20:e Mars. Som vanligt i Älvkarleby är det otroligt segt fiske och man får verkligen kämpa för att överhuvudtaget få någon fisk. Det gäller att verkligen nöta på och gå flera vändor på samma sträcka och man får inte skrämmas av att flera andra kanske precis gått samma vända du vill gå, man har alltid chans på fisk. Jag har åtskilliga gånger sett och själv varit med om då något plockat fisk bakom en annan som precis gått samma vända.

Nytt för i år är att de öppnat upp Notören och Skravlet för flugfiskare så nu är det mixade sträckor tillsammans med spinnfiskare vilket ska bli spännande då även de måste lära sig rotationsfiske. Jag och Martin har kört några gånger på och fått en del mindre öringar men ett pass vi gjorde på Notören fick jag ett riktigt fint hugg. Till en början kändes det lite konstigt då det var otroligt tungt och jag för ett tag trodde det var en stor gädda så jag sa till Martin att ta det lugnt och inte avbryta sitt fiska men han kom snabbt förbi ändå. I nästa stund kom fisken in och jag tror att det är en lax då den är enorm, samtidigt är den väldigt lugn och vi kan snabbt få in den. När jag lyfter upp den ser vi att det är en kanonblank nystigen havsöring på förmodligen över 6kg. Vi mäter längden till 83cm, tar några bilder och släpper sen fisken. Sen kommer adrenalinet och mina händer börja skaka, jag kommer aldrig toppa detta i Älvkarleby, så sant!

April i Emån

Har varit till Emån och fiskat två dagar vilket blev möjligt då några avbokningar gjorde det möjligt. Om det dyker upp några lediga platser publiceras det på Ems Herrgårds hemsida vilka bruka ryka ganska snart. Annars är det ganska svårt att få plats och fiska. I alla fall var det härligt att komma tillbaka efter 3 års frånvaro.

Det kändes att våren var på gång då det var 8-10 grader i luften och drygt 5 grader i vattnet. Jag fiskade mest med mitt Hardy Zenith 12,6ft #7 och Hardy Bougle 4, vilket är väldigt soft att fiska med, lätt och kastar som en gud. Jag körde mest med Rio Int/S6 Scandiklump på 10m vilket var perfekt då man kommer ner hyfsat men kan ändå köra på ganska grunda strömmar samt att Intbodyn saktar ner driften. Första dagen kände jag ingenting och det var allmänt trögt men sista dagen lossnade det och jag fick 2 st fina öringar på 78cm (ca 5kg) och en på 68cm (3,5kg). Båda öringarna tog uppe i Stone Pool på lång lina och med kraftiga hugg och härliga rusningar som får Bouglen att sjunga. Generellt för Emån så är det mest blänkare som tas precis som i Mörrum detta år, men de är av betydligt större format i Emån.

Jag hade två kanondagar och kommer försöka komma ner igen snart.

Bild 2

Bild 3

Vårfiske Mörrum

Har kört totalt 4 pass i Mörrum under det så kallade förpremiärfisket vilket sker under mars månad. Det har inte varit bättre denna vinter med några vinterståndare pga av svampangreppen allt fiske under förpremiären var förlagd till de nedre sträckorna dvs pool 1-16. Intresse i år för fisket var uppenbarligen inte lika stort då det inte var fullbokat och det var glest med fiskare längs ån. Skönt för mig då man slipper stressa och kan ta det lugnt med fisket. Som förra året var det extremt trögt men det kom upp lite fisk här och där och jag lyckades totalt få 4 st öringar men den största på ca 2 kg. Så det var inga jättefiskar och det var väl genomgående för alla som kom upp, tråkigt men ån kanske hämtar sig. Eventuellt blir det något till pass under våren då laxen börjar komma in under mitten-slutet april.

Havsöringsfisket 2014

Tvåhandsflugfisket efter havsöring har under året varit både bra och dåligt. Jag har lagt åtskilliga turer till Älvkarleby och Nyköping samt andra mindre åar. Fisket i Nyköpingsån gav mig bra med fisk detta år dock inga superstora fiskar men några 3+ blev det. Under Jan-Mar körde jag 11-12 pass och hade fisk nästan på varje pass.

Vårfisket i Älvkarleby var segt och gav inte många fiskar över 2 kg. Bäst fiske var helt klart vid högre vattenstånd och ute på rabben. Martin lyckades få några fina 4+ blanka öringar vilket var superkul.

Nu under okt-dec kör jag i en mindre å vilket givit mig flera fina fiskar bla två st på närmare 5kg. Öringarna i ån är otroligt skygga men jag har på 6 pass lyckats få 6 st vilket jag är nöjd med. Om vädret håller i sig blir det några pass till innan nyår då det är dags för Nyköping igen. För detta fiske har jag skaffat et nytt switchspö, Sage Method 11,9 ft #8 vilket är grymt. Det är lite mer ett lätt tvåhandsspö än switch som har kraft att drilla stor fisk och kasta tunga linor. Detta spö kombinerat med min Bouglé rulle känns som  creme de la creme!

Tvåhands

Har kört några pass i Älvkarleby med fluga efter sommaröring och eventuell lax utan framgång. Det är dock ganska skönt att stå utvadad och slipa på kasttekniken med ca 25 grader varmt i luften. Har kört kortare kvällspass nere på Fla och bagarn och har första turerna kört med mitt Scott T3h 15ft #9 vilket kastar gudomligt långt men det är mycket kraft i rörelse vilket gör att man blir trött i armarna.

Har även införskaffat Loop Cross S1 senaste tillskott i tvåhandsserien 13ft #8, vilket har en action liknande 12ft #7 som är ett helt underbart spö. Till 13 fotaren har jag givetvis en Speedrunner som jag laddat med en 525 Rio Short skagit lina vilket viktmässigt matchar perfekt. Loop Cross spöna är relativt överklassade då #8 egentligen är en kraftig #7 men de har en skön action och är extremt lätta. Med den lätta Opti Speedrunner blir det en unik balans i utrustningen som jag inte fått med några andra kombinationer. Men kanske den bästa fördelen med Optirullarna är att de har så stor spole så när jag kör med flat nylon så finns inga tendenser till linminne, den ligger helt rakt på vattnet. Detta bidra till att det går att kasta riktigt långt, jag kommer faktiskt  längre än med 15 fotaren och med mindre ansträngning.

Nu hägrar någon tur efter havsöring uppe i norrländsk älv vilket ska bli spännande. Efter det så inväntar jag tills det blir läge att åka till Mörrum, kanske i slutet av augusti. Senare under senhösten är det åter dags för Älvkarleby.

Bilden nedan, Mörrum Pool 17

Bergeforsen

Var till Bergeforsen i helgen för att köra havsöring med fluga. Vattentemperaturen där ligger på 6-7 grader så borde vara på topp. Vilken besvikelse då kraftverksbygget gjort så hela strömmen bytt sida. Den tidigare så heta Zon 2 har inget drag alls vilket gör det ointressant för flugfiskare. Fisken håller nu till längre upp i Zon 1 samt på hela andra sidan i zon 2 vilken inte är optimal för flugfiske. Ute på ön vid zon 3 är det relativt bra ström men håller som regel ingen fisk utan verkar ge bra fiske vid eventuella steg.

Vi körde från land vid zon 2 och jag fick en på knappa kilot det var allt som hände. Vi nötte även från ön men det gav inget. Osäker på om Bergeforsen har något att ge flugfiskare i fortsättningen. Möjligtvis då från båt långt upp i zon2 och zon 1.

På vägen hem rekade vi i Ljungan, vilken älv. Måste prova den någon gång då det är sagolik natur och fina strömmar. Känns spännande att fiska efter havsöring i vatten som påminner och mellanljusnan.

Älvkarleby

Har kört två kombinerade kvällspass samt morgonpass i Älvkarleby. Nu ligger vattentemperaturen på 10,5 grader så det känns som jag gjort sista turen för i vår. Det är fullt med smolt i älven så det nappar på friskt av dessa. Har fått 5-6 öringar med två kring kilot och brände en fin på 3-4 kg efter några minuters fight. Kanske jag hinner med en tur till..